ban_Kunskapsb_big

Välkommen till NNS Kunskapsbank


Funktionsnedsättning

Projekt som rör personer med funktionsnedsättning - fysisk, psykisk eller intellektuell.

Läkande trädgård

Syftet med projektet var att vara ett försteg till arbetslivsinriktad rehabilitering.
Sjukskrivna personer med stressrelaterad ohälsa, smärtproblematik eller annan lättare psykisk ohälsa från samtliga myndigheter erbjöds grön rehabilitering - trädgårds-­ och naturunderstödd terapi). Meningen var att deltagaren skulle få återhämtning genom så kallad vaken vila.

 

Samordningsförbundet Sydnärke
Ann-Charlotte Bergerland

 

Leva livet

Hultsfred och Vimmerby kommun hade en hög arbetslöshet bland ungdomar. Det fanns många ungdomar med svårigheter och arbetshinder. Därför ville man i kommunerna göra något gemensamt för att bryta bidragsberoendet i denna målgrupp. En projektansökan för målgruppen unga vuxna mellan 18-29 år med fysisk, psykisk och social ohälsa gjordes under 2010-2011.

 

FIRA-projketet

FIRA-projektet står för Fler I Rehabilitering till Arbete. Syftet med projektet var att utveckla en metod för att arbeta med individer med ohälsa utan sjukpenningsgrundande inkomst.

Målet med projektet var att individen skulle förberedas för arbete, studier eller för annat arbetsmarknadspolitiskt program. Målgruppen har varit individer med ohälsa som är beviljade ekonomiskt bistånd och som bedömts kunna tillgodogöra sig innehållet.

 

Samordningsförbundet Östra Östergötland

Ingalill Thiman
Gabriella Kyndel
Suzana Tomicic
Meryem Comey

 

Rehabresurs samArbete

Syftet med projektet har varit att i team, bestående av arbetsterapeut, sjukgymnast, psykolog och arbetskonsulent, utreda arbetsförmåga baserat på strukturerade evidensbaserade metoder, för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Verksamhetens mål var att för målgruppen utveckla en gemensam metodik med hög verkningsgrad samt ta tillvara på nya kunskaper och erfarenheter.

 

Samordningsförbundet Östra Östergötland

Anna Käcker
Frida Svanholm
Karolina Tegsjö

 

Utvägen

Insatsen Utvägen startade för att Höörs kommun önskade utveckla och finna nya samverkansformer för socialtjänstens arbete med försörjningsstöd.

De personer som varit aktuella vid starten av insatsen var långt ifrån arbetsmarknaden och hade inga kontakter med arbetsförmedlingen. Flera av dem hade vid den tidpunkten dessutom olika ohälsotillstånd, fysiskt och/eller psykiskt utan kontakt med regionens hälso- och sjukvård.

 

Samordningsförbundet MittSkåne

Malmö Högskola
Margareta Rämgård