ban_Kunskapsb_big

Välkommen till NNS Kunskapsbank


Unga vuxna

Insatser för unga vuxna. Ofta rör det personer som har behov av flera rehabiliteringsinsatser.

Disa

Flickor i gymnasiet som mådde dåligt och var stressade över sin skolsituation samt var svåra att få kontakt med.

 

 

Södra Dalarna

Birgitta Grahn
Helena Matsegård

 

Jobbcoach

Målgrupp unga vuxna 18 – 24 år som är långtidsberoende försörjningsstödstagare och/eller långtidsarbetslösa alternativt sjukskrivna som bedöms ha goda rehabiliteringsförutsättningar.

Målet är att deltagarna skall komma i arbete på den reguljära arbetsmarknaden, arbetspraktik eller hänvisas till rätt instans i de fall som ytterligare insatser krävs.

 

Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn

Payoff.nu
Lena Andersson
Per Liliebäck

 

Aktsam

AktSam har varit ett Finsam-projekt för målgruppen unga funktionshindrade som uppbär aktivitetsersättning.

 

Finsam i Malmö

Malmö Högskola
Thomas Persson

 

Unga kvinnor – samverkansprocess och samverkansobjekt

Unga kvinnor är titeln på en av Finsam finansierat process. 

I målgruppen ingår kvinnor mellan 18 och 30 år som har försörjningsstöd och/eller är arbetslösa samt sjukskrivna 3-6 månader på grund av stressrelaterade besvär eller psykisk ohälsa.

 

Finsam i Malmö 

Malmö Högskola
Karen Ask

 

 

Ung resurs

Ett stort antal ungdomar har idag sin inkomst via sina föräldrar eller genom försörjningsstöd. Konsekvenserna av längre tids utanförskap från arbete blir att många ungdomar ser försörjning via offentliga medel som ett acceptabelt alternativ till arbete.

Målet är att minska andelen arbetslösa ungdomar i förhållande till övriga vuxna.

 

Samordningsförbundet Lycksele
Lina Lundholm

 

 

SPIRA – Utvecklingstrappan

Projektet riktar sig främst till individer som varit arbetslösa, sjukskrivna eller haft ekonomiskt bistånd i minst 1 år.

Målet är att öka individens möjligheter på arbetsmarknaden genom föreläsningar/lektioner, personlig handledning, praktik med mera. Projektet riktar sig till personer som av olika anledningar har haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Se även utvärdering av projektet

 

 

Samordningsförbundet Skellefteå

Valuens
Ove Grape
Jens Inland

 

Duellen – Samhällsekonomisk utvärdering

Flens kommun är huvudman för projektet Duellen.
Insatsen riktar sig till unga vuxna. Målet för projektet har varit att unga vuxna genom tidig kartläggning ska få rätt insatser som innebär kortare väg till studier och egen försörjning.

Läs även:
Projektrapport Duellen 2007-2009
Presentation

 

Samordningsförbundet RAR Sörmland
Ulla Achtman

Payoff
Claes Malmquist
Sven Vikberg

 

Samverkanshuset

Projektet syftade till att förkorta tiden i utanförskap på arbetsmarknaden. Målgrupperna var personer som var i åldersgruppen 18-29 år och som uppbar ekonomiskt bistånd, introduktionsersättning, aktivitetsstöd/aktivitetsersättning samt ungdomar som fullgjort sin skolplikt, inte fyllt 20 år och inte deltar i utbildning.

Målet var att öka anställningsbarheten, att underlätta och påskynda etablering i arbetslivet, att minska behovet av offentlig försörjning samt att förbättra känslan av egenmakt för de aktuella målgrupperna.

 

Samordningsförbundet i Jämtland

Strömsunds kommun
Karin Holmquist
Elisabet Andersson
Jennie Andersson
Susanne Hoffman
Nancy Kvemo
Inger Eriksson
Jessica Lindholm

 

Tidig upptäckt av riskbruk och missbruk hos unga i länet

Syftet med projektet har varit att tidigt upptäcka ungdomar med riskabelt hög alkoholkonsumtion/ droger (narkotiska preparat, läkemedel/tabletter, lösningsmedel, anabola steroider och andra former av droger).

 

Samordningsförbundet i Jämtland

Landstinget
Susanne Högberg
Kerstin Häggmark

 

Trampolinen

Målgruppen är unga mellan 20-29 år, med någon form av funktionsnedsättning, som har behov av extra stöd för att nå arbetsmarknaden och bedöms kunna försörja sig genom förvärvsarbete inom ett år. Funktionsnedsättningarna har varierat och innefattat både fysiska, psykiska och intellektuella funktionshinder.

 

Tänk om

Pojektets syfte var att skapa förutsättningar för tillgänglighet för att underlätta anställbarhet av personer med olika etniska bakgrunder, nationella minoriteter, ungdomar, och personer med funktionsnedsättning.

 

Efter plugget

Målet med Efter plugget var att utveckla en modell/metoder med tidigt aktiva insatser för att förbereda ungdomarna inför arbetslivet eller fortsatta studier samt att minska behovet av långvarigt försörjningsstödsberoende (ekonomiskt bistånd) i förhållande till årskull 1990 och att tidigt uppmärksamma ungdomar med särskilda behov.

 

Grenverket Södertörn, Utvärdering delrapport 3

Projektet vänder sig till unga i åldern 16-24 år, som står utanför arbetsmarknaden på grund av avbrutna studier eller andra, ibland mycket komplexa problem.

Läs även utvärdering delraport 1

 

VillMer

Syftet med verksamheten var att ungdomar och vuxna som erhållit försörjningsstöd som motprestation skulle delta i en kompetenshöjande verksamhet. VillMer erbjöd föreläsningar, individuella samtal, orienteringskurser i studier och sociala aktiviteter. VillMer har därutöver klargjort anställningsbarhet och utbildningsmöjligheter. Därefter har det funnits chans till arbetsträning/arbetspraktik.

 

Samordningsförbundet Sydnärke
Christer Thörner
Malin Tengelin

 

Jobbtorget

Projektet riktade sig mot ungdomar.
Syftet med JobbTorg var att parternas samlade resurser skulle användas på ett effektivt sätt för att förhindra långvarigt beroende av offentlig försörjning. Att JobbTorg redan dag ett skulle vara ett stöd med adekvata insatser för en ungdom inskriven både på IFA och Arbetsförmedlingen, och direkt kunna arbeta med att slussa ungdomen mot arbete eller studier.

 

Finsam Värmland
Lisa Larsson

 

Utvärdering av VÅGEN - ett nätverk för ungdomar/unga vuxna i Värmdö kommun

Vågen är en verksamhet i Värmdö kommun med syfte att skapa en flexibel intensivinsats för unga vuxna mellan 16-24 år som har problem med sysselsättning, ekonomi, social samvaro och som har svårt att hitta en fungerande struktur i vardagen.
Ungdomarna lever i allmänhet isolerade liv i sina hem och har därför svårt att tillgodogöra sig de stödinsatser som samhället erbjuder.

 

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka
Kristina Gränsbo
Aggie Öhman

 

Projektet Tolvan: Uppföljningen – vad hände sedan?

Tolvan var ett projekt som hade som mål att stimulera samt följa upp och utvärdera samverkanslösningar för unga vuxna.
Denna uppföljning och utvärdering har som mål att ge en uppfattning om det finns en långsiktig hållbarhet i projektens arbete med deltagarna, men också att ge förslag hur framtida projekt kan följas upp effektivare i framtiden.

Läs även samhällsekonomisk utvärdering genomförd 2008

 

Samordningsförbundet i Örnskökdsvik

payoff.nu
Claes Malmquist

 

Kartläggningsprojektet Araby - Försäkeingskassan och Växjö kommun

Projektet omfattade en samverkan avseende satdsdelen Araby med målet att utveckla samverkansformerna och samordningsinsatserna. Priorierade var unga under 30 år med psykisk ohälsa samt individer som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst utan har försörjningsstöd.

 

Växjö Samordningsförbund

Försäkringskassan
Karolina Rydh