ban_Kunskapsb_big

Välkommen till NNS Kunskapsbank


Unga vuxna

Insatser för unga vuxna. Ofta rör det personer som har behov av flera rehabiliteringsinsatser.

Att bygga relationer med respekt

Deltagarna i projektet är unga personer som nästan alla har en komplex, diffus och/eller sammansatt problematik. Många har trots sin ringa ålder en överraskande lång tid i utanförskap. Många har aldrig gjort sin entré på arbetsmarknaden. Svag skolunderbyggnad är typiskt för deltagarna. Påfallande många har en psykisk eller psykosocial problematik. Den stora, stora överraskningen i projektet har varit komplexiteten i den problembild deltagarna burit med sig in i projektet och hur omfattande de arbetshinder varit som man upptäckt hos deltagarna.

 

Samordningsförbundet Uppsala län

OFUS
Eva Lundmark
Ingvar Nilsson

 

Utvärdering av Grenverket Södertörn

Projektet har verkat för kunskapsöverföring och metodutveckling i arbetet med unga i utanförskap. Dessutom har Grenverket Södertörn möjliggjort en förstärkning av utbudet av specialiserade och professionella insatser för målgruppen.

Projektet har vänt sig till unga i åldern 16-24 år (i vissa fall 29 år) som står utanför arbetsmarknaden på grund av avbrutna studier eller andra, ibland mycket komplexa, problem.

Läs även rapporten

 

Samordningsförbundet Östra Södertörn

PWC
Henrik Fagerlind
Samir Sandberg
Tobias Bjöörn

 

Utvärdering ar projektet Unga Vuxna

Målet för Unga vuxna-mottagningen är att motverka psykisk och fysik ohälsa genom att möta unga vuxna i ett tidigt skede innan problemen eskalerat och i samverkan försöka finna den bästa lösningen för varje individ. 

Om den unge har svåra problem, som mottagningen inte kan åtgärda skall personalen på bästa sätt hjälpa den unge vidare.

Mottagningen bemannas av personal från fyra organisationer. Unga Vuxna bygger på ett holistiskt synsätt det vill säga att se både kropp och själ samt socialt sammanhang för att förstå och bättre åtgärda de problem som kan drabba unga vuxna.

 

Lunds Samordningsförbund
Catarina Janrud Barth 

Innovation Unit
Håkan Isaksson

 

Drive

Projektet vände sig till unga vuxna i åldern 19-29 år som aldrig haft sjukpenninggrundande inkomst (SGI), förlorat sin SGI eller var utförsäkrade. 

Syftet var att effektivt samverka mellan myndigheterna, undvika onödigt lidande av utanförskap, förhindra att individer snurrar runt mellan olika myndigheter utan att processen gick framåt, urskilja de individer som hade arbetsförmåga vid rätt insats från de som saknade arbetsförmåga, korta biståndstiden.

 

Samordningsförbundet i Kalmar län
Sara Rosén
Carina Herbertsson