ban_Kunskapsb_big

Välkommen till NNS Kunskapsbank


Unga vuxna

Insatser för unga vuxna. Ofta rör det personer som har behov av flera rehabiliteringsinsatser.

Unga kvinnor

Projektet startade den 1 april 2011 och riktar sig till kvinnor, 18 –29 år, som av olika skäl inte klarat utbildning eller arbete. Det är kvinnor som har en stor del av vuxenlivet framför sig.
Genom arbetsträning, praktik och utbildning ska deltagarna ges stöd till organiserat liv och att bryta destruktiva livsmönster.
Samtliga deltagare som fullföljer uppgjord handlingsplan garanteras lönearbete.

Läs även Utvärdering av projektet

 

Koll på läget

Projektets uppgift är att identifiera vilka insatser som krävs för att underlätta övergången från skola till vuxenliv, för ungdomar med utvecklingsstörning.
Projektet ska också skapa rutiner för hur insatserna ska fördelas mellan intressenterna och när och hur de ska genomföras under en elevs gymnasietid. Målet är att öka elevernas möjligheter till förvärvsarbete eller vidare studier och ett självständigt liv.

 

Samordningsförbundet Centrala Östergötland

Blira Konsult AB
Annika Wallin

 

Verktyg hela vägen

Generella teamet och Individuella teamet gjorde var för sig en nulägesbeskrivning av hur arbetet med att stötta elever på väg ut i arbetsliv/ annan sysselsättning sker idag men också hur Arbetsförmedlingen arbetar. 
Samverkan kräver kunskap om varandras uppdrag och förutsättningar för att kunna skapa goda professionella relationer. Den kunskapen har nu ökat. 
Deltagare i teamen säger sig ha fått nytt fokus på vad som behöver förbättras för att stödet ska bli bättre som t.ex. vikten av en lyckad praktik, goda samtal med Studie och yrkesvägledare, men också vad yrkeskategorier som arbetsterapeut skulle kunna bidra med. Man fick också syn på att det inte finns riktigt samma syn på exempelvis utredningar och diagnostisering.

 

Jobbstudion - samhällsekonomisk utvärdering

Projektet Jobbstudion riktade sig till unga vuxna i åldern 18 – 30 år som har liten eller ingen arbetslivserfarenhet och som står utanför arbetsmarknaden och utbildningssystemet. Målgruppen är också aktuell hos socialtjänsten och Arbetsförmedlingen för att lösa sin situation.

 

Projekt Hikikomori – samlhällsekonominsk utvärdering

Ordet Hikikomori betyder ”den som drar sig undan” på japanska. En Hikikomori är en person, som ofta har slutat gå till skolan och därmed inte fullföljt sina studier. Personen har sällan eller aldrig haft någon kontakt med arbetslivet. 
Genom att i ung vuxen ålder isolera sig i sitt rum i föräldrahemmet utan sysselsättning eller försörjning tappar personen även kontakt med vänner och annat nätverk. Personen kan börja isolera sig för att denne mår dåligt, men den kan även börja må dåligt för att den isolerat sig för länge.

 

Samordningsförbundet Uppsala län
Diana Gustafsson

payoff

 

Erfarenheter från projektet Koll på läget

Projektets uppgift var att identifiera vilka insatser som krävs för att underlätta övergången från skola till vuxenliv, för ungdomar med utvecklingsstörning.

Projektet skulle också skapa rutiner för hur insatserna skulle fördelas mellan intressenterna och när och hur de skulle genomföras under en elevs gymnasietid. 

Målet var att öka elevernas möjligheter till förvärvsarbete eller vidare studier och ett självständigt liv.

 

Samordningsförbundet Centrala Östergötland
Åsa Swensson
Åsa Strömber 

Blira Konsult AB
Annika Wallin

 

Utvärdering av projektet På gång

Forskning om migration, hälsa och sysselsättning visar att familjeförhållanden, boende och sysselsättning är faktorer som påverkar hälsan tillsammans med dålig ekonomi, arbetslöshet och en låg social position. För invandrare kan tillkomma specifika faktorer som diskriminering, segregation och främlingsfientlighet.

 

Samordningsförbundet Centrala Östergötland

Linköpings universitet
Ulrik Lögdlund

 

Enter – slutrapport

I projekt Enter utvecklas en samverkansmodell för individer som behöver samordnade individuellt anpassade rehabiliteringsprocesser för att kunna uppnå bättre psykisk hälsa och förbättra sin arbetsförmåga, men som inte får sina behov tillgodosedda inom myndigheternas ordinarie verksamheter eller annan samverkan.

Denna slutrapport innehåller en beskrivning av den utvecklingsprocessen som projekt Enter genomgått under projekttiden 2012-2014. Utöver sluttrapporten finns resultatet av projektet redovisat i Samordningsförbundets Södra Vätterbygdens delårs - och årsrapporter. Dessutom hänvisar vi till den lärande utvärdering/följeforskning som genomförts av Con Trust.

 

Samordningsförbundet i Jönköpings län
Anna Petersén
Eva Norrby 
Erland Eklund 
Ann-Christine Roos 
Lise-Lott Lundqvist 
Peter Hedfors

 

Navigator i Berg

Projektets mål var att skapa en arena och arbetsmodell för ungdomar, unga vuxna som är i eller riskerar ett utanförskap. En gemensam plattform mellan kommun, myndigheter och arbetsliv som möjliggör ett effektivare resursnyttjande och ger ungdomarna en snabbare väg mor egen försörjning.

 

Samordningsförbundet i Jämtlands län
Maria Wåger
Therese Martebo

 

Unga i huset

Projektets mål var att skapa en arena och arbetsmodell för ungdomar, unga vuxna som är i eller riskerar ett utanförskap. En gemensam plattform mellan kommun, myndigheter och arbetsliv som möjliggör ett effektivare resursnyttjande och ger ungdomarna en snabbare väg mor egen försörjning.

 

Verktyg hela vägen

Projektets mål:

Att 15 ungdomar lär känna sina styrkor och svagheter och med lämpliga verktyg/hjälpmedel, att utifrån ungdomars önskemål, stödja de ungas självständighet och möjligheter till fullständiga betyg.

Att öka kompetens och spridning av kunskap hos de som möter dessa ungdomar i såväl skola som samverkansmyndigheter, arbetsgivare, politiker och föräldrar.

Skapa en samarbetsmodell för Arbetsförmedlingen och Åre gymnasieskola på både övergripande och individuell – deltagar/elevnivå.

 

ESF-integration

Målgruppen var nyanlända flyktingar eller skyddsbehövande i övrigt samt 3:e- landsmedborgare med behov av förstärkt stöd i eller efter introduktions-/etableringsprocessen med ett särskilt fokus på unga (16-34 år) och personer med särskilda behov och/eller med funktionsnedsättningar.