ban_Kunskapsb_big

Välkommen till NNS Kunskapsbank


Funktionsnedsättning

Projekt som rör personer med funktionsnedsättning - fysisk, psykisk eller intellektuell.

Projekt C2, 2007-2009

Grupper i Lycksele Kommun som har svårt att etablera sig på den öppna arbetsmarknaden. Speciellt ungdomar har svårt vid etableringen i vuxenlivet/arbetslivet. De har pressats in i en rundgång mellan tider av aktiviteter inom olika sysselsättningsåtgärder och passiv väntan.

Arbetslöshet och utanförskap har effekter på individen, många får dålig självkänsla, saknar eller vågar inte sätta upp framtidsmål, har somatisk och/eller psykisk problematik.

 

Kartläggning av resurser och insatser för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Gruppen personer med neuropsykiatrisk problematik har blivit allt mer synlig i vårt samhälle. Idag finns det redan en del kunskap och insatser men det saknas en tydlig samordning och helhetssyn. Det finns behov av att finna smidigare sätt att samverka från ökad kunskap kring frågorna till insatser som ökar den enskildes möjligheter till att fungera i samhället och få en ökad livskvalitet.

 

Samordningsförbundet Motala-Vadstena
Lena Jansson
Malin Nordlander

 

Utvärdering av de psykosociala teamen i Borensberg, Motala och Vadstena

Närsjukvården i orterna har förstärkts med psykosociala team. Teamen skulle vara en förstärkning till redan befintlig psykosocial kompetens på vårdcentralen och skulle ha en multiprofessionell sammansättning. Verksamheten har nu utvärderats.

 

Samordningsförbundet Motala-Vadstena

Landstinget i Östergötland
Tommy Holmberg
Lisbeth Börelius
Birgit Ledström
Ingrid Andersson
Anniqa Foldemo

 

Supported Employment

Projektets verksamhet har varit arbetsinriktad rehabilitering för målgruppen unga, vuxna med en uttalad vilja att arbeta eller att börja studera men där den psykiska funktionsnedsättningen har medfört att individens möjlighet att på egen hand komma ut i arbete har varit starkt begränsad.

 

Agera

Genom projektet ska en modell och en metod tas fram för att i samverkan ge arbetslivsinriktad rehabilitering för personer med psykisk ohälsa i Gnesta.

Projektet ska bidra till en fördjupad samverkan och effektivare användning av de gemensamma samhällsresurserna.

 

Från upptäckt till beslut – arbetslivsinriktad rehabilitering

Rapporten handlar om urval och urvalsprocesser vid deltagande i arbetslivsinriktade insatser. Utvärderingens huvudfråga var att söka svar på frågan vilka personer som tas ut till olika insatser och hur detta går till.

 

Samordningsförbundet Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp
Bertil Andersson

Högskolan Väst
Lars A Svensson
Birger Söderqvist

 

Samverkan för en hälsosammare flyktingintroduktion 2009

I samverkansarbetet mellan Flyktingintroduktion, Komvux/Sfi och Landstinget har man arbetat med hälsoinriktade insatser för Sfi-studeranden, som p.g.a. av olika fysiska och psykiska besvär har svårt att tillgodogöra sig Sfi-undervisningen.

Läs även projektrapport

 

Samordningsförbundet Östra Östergötland

Skill
Katarina Diehl
Helene Nord

 

Hälsosammare flyktingintroduktion 2009 – utvärdering

Ett av målen var att nedbringa ohälsan bland Sfi-eleverna och motverka sjukskrivningar som bedömts försena introduktionen i svenska samhället. Under projekttiden har ett antal behov och frågeställningar uppmärksammats och behovet av hälsofrämjande insatser har bedömts vara stort.

Läs även utvärdering av projektet

 

Länken mellan människa och arbete

Målet var att bilda en organisation där handikappföreningarna aktivt samverkar på individnivå med offentliga förvaltningar och myndigheter för att uppnå syftet med fler funktionsnedsatta i anställning.

 

UVA – Unga Vuxna Arbete

Målgrupp var unga vuxna i åldern 18-30 år med psykisk funktionsnedsättning och väsentliga svårigheter med att utföra aktiviteter i det dagliga livet. Dessutom skulle personen med individuellt utformat stöd bedömas ha en förändringspotential för att på sikt kunna gå vidare till förvärvsarbete eller studier.

 

Samordningsförbundet Östra Östergötland

Norrköpings kommun
Ann-Christin Briby

 

Utvärdering av Utredningsgruppen inom REKO, juni 2009

Utvärdering av två verksamheter, Basen och Arbetsfrågeutredningar. Verksamheterna riktar sig dels till personer med en osäkerhet finns kring arbets- och utbildningsförmågan, dels till personer med begränsningar i arbetsförmågan på grund av psykiska, fysiska och/eller sociala omständigheter.