ban_Kunskapsb_big

Välkommen till NNS Kunskapsbank


Funktionsnedsättning

Projekt som rör personer med funktionsnedsättning - fysisk, psykisk eller intellektuell.

Rehabpraktik

Redovisning av hur RPC har lyckats med sitt uppdrag och rehabiliterinsverksamhet samt utvärdering av arbetsmodell och kartläggningsverktyg.

 

 

Samordningsförbundet Finsam Falun

Rehabpraktikcenter-RPC
Maria Ekelöf 

 

Infosamverkan slutrapport

Projekt Infosamverkan startade 2009-10-01 i syfte att bilda tvärprofessionella arbetslag med anställda från projektägarna.

Målet var att alla som utförsäkrades efter den 2 januari 2010, och inte ingick i Handlingsplansamverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, skulle erbjudas Infosamverkan som insats.

 

Samordgningsförbundet Finsam Örebro Lekeberg

Lokalt försäkrinscenter Örebro
Jane Berggren
Ulf Westerlund

 

Arbetsrehab Borrgatan i Malmö

Verksamheten arbetar med att göra utredning och bedömning av arbetsförmåga hos personer med psykisk ohälsa. Utvärderingen har syftat till att förstå förutsättningar för processen och att sätta verksamheten i ett Finsamperspektiv.

 

Finsam i Malmö

Malmö Högskola
Helena Stavreski

 

 

Vägledare, samordnare och myndighetsperson

Studiens syfte är att öka förståelsen för hur handläggare på socialkontor och försäkringskassa tänker kring unga vuxna med diffus psykisk ohälsa och de insatser som finns tillgängliga idag. En central fråga för studien är om det finns ett mörkertal av unga vuxna som är i behov av insatser men inte får dem? 

 

 

Samordningsförbundet Göteborg Nordost

Cotextio Ethnographic
Eva Sennmark

 

 

Sambandet i Timrå – Utvärdering

Målgruppen är främst personer 18 - 30 år med psykisk ohälsa och som är inskrivna hos minst två myndigheter. 

 

Samordningsförbundet Härnösand Timrå

Payoff
Claes Malmquist
Sven Vikberg

 

Inflytandeprojektet

Personerna i inflytanderådet och i arbetsrehabiliteringen är personer med psykisk ohälsa/psykisk funktionsnedsättning eller psykosociala och socialmedicinska problem.

Syftet med Inflytandeprojektet har varit att öka målgruppens möjlighet att komma ut i arbete samt att bistå uppdragsgivare och övriga uppdragstagare med kunskap om inflytandefrågor och ett fördjupat individperspektiv.

 

Samordningsförbundet Skellefteå

Föreningarnas Hus
Birgitta Sjögren Öhlund

 

 

Neurokognitiv rehabilitering – NRK

Syftet med projektet har varit att personer med kognitiv funktionsnedsättning genom specifik träning samt samverkan mellan landsting, kommun, Arbetsförmedling samt Försäkringskassa skall beredas möjlighet till arbete eller studier.

 

Samordning av insatser för personer med neuropsykiatriska diagnoser

Bakgrunden till projektet är en inventering av målgruppen personer med neuropsykiatriska diagnoser våren 2008 samt en efterföljande workshop där alla berörda myndigheter och organisationer deltog.

Dessa aktiviteter ledde fram till en tydlig målbild och ett förslag till en gemensam strategi för att ge berörda personer rätt insatser av rätt organisation arbetades fram.

 

Samordningsförbundet Skellefteå
Margareta Carlborg

 

Tuna-projektet

Utvärdering av Tuna-projektet inför ett beslut om eventuell fortsättning.

Tuna-projektet syftar till att öka chanserna för personer med dokumenterad psykisk ohälsa att komma ut i sysselsättning. Projektet syftar också till att öka det strukturella samverkansarbetet mellan de aktörer som ingår i projektet.

 

Samordningsförbundet RAR Sörmland

Ramböll
Karina Kight
Lena Olsson
Sofia Almlöf

 

Vitalisprojektet

Projektet vänder sig till kvinnor som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa och/eller smärta och riskerar att bli utförsäkrade inom kort.

 

Samordningsförbundet i Uppsala län 
Per Lytsy
Ingrid Anderzén

 

Kartläggning av individer med ADHD-diagnos eller misstänkt sådan

Målet var kartläggning av personer med misstänkt eller diagnostiserad ADHD i syfte att få en beskrivning av det stöd/insatser som målgruppen får idag samt hur samarbetet mellan organisationerna bättre kan samordnas utifrån målgruppens behov.

 

Samordningsförbundet Östra Östergötland
Grace Hagberg
Sandra Lundqvist Medén

 

InRe

Insatsen, som kallas InRe, är ett korttidsprogram med tonvikt på lösningsfokus och ett KBT-orienterat förhållningssätt för unga vuxna. Individuella möten med behandlare kombineras med gruppterapeutiska möten, självständiga övningar samt aktiviteter som stimulerar kroppens välbefinnande.

 

Kvinnoprojektet

Projektet vände sig till kvinnor som fick olika former av stöd för att komma ut ur utanförskapet och hitta sin egen väg vidare.
Kvinnorna hade bland annat ett långvarigt försörjningsstödsberoende, var utrikes födda, hade låg utbildningsbakgrund, hade ett ökande ohälsoproblemen.

Läs även socioekonomisk utvärdering av projektet

 

Utvärdering av Holmängens verksamhet – arbetslivsinriktad rehabilitering

Holmängens verksamhet startade 1995 i samband med Östra Klinikernas avveckling. Syftet var att ta tillvara kompetensen i den industriella terapin som fanns i anslutning till Östra Klinikerna. En del av den tekniska utrustningen samt några av medarbetarna därifrån blev inledningsvis basen i den arbetslivsinriktade rehabiliteringen som startade på Holmängen.

 

Samordningsförbundet Vänersborg Mellerud
Sonja Helling

 

Aktivitetsersättning i Västra Skaraborg hösten 2010

Uppdrag att kartlägga de ungdomar som uppbar aktivitetsersättning i kommunerna Lidköping, Skara, Vara, Götene och Essunga. För att kunna erbjuda den aktuella gruppen ungdomar rätt rehabiliteringsinsatser ville men genom kartläggningen ta reda på hur situationen ser ut för de berörda ungdomarna.

 

Samordningsförbundet Västra Skaraborg

Försäkringskassan

 

Rehabblotsen – självvärderingsrapport

Rehablotsen riktar sig till dem som i en kartläggning visade sig ha behov av att hitta en väg till arbete och egen försörjning eller annan meningsfull sysselsättning.
Målgrupen var personer över 30 år med psykisk ohälsa och/eller långvarigt bidragsberoende som var i behov av ett samlat stöd i arbetslivsinriktad rehabilitering från tre eller fler av de samverkande myndigheterna.

Läs även:
Brukarutvärdering
Samhällsekonomisk utvärdering

 

Samordningsförbundet Göteborg Centrum
Johanna Almlöf
Karin Blixt
Karin Deines
Petra Gunnarsson
Bie Holtz
Charlotte Stenberg
Yvonne Thorsson

 

Coachingteamet – slutrapport

Målgruppen var personer 18 – 45 år som saknade arbete och egenförsörjning och som har, eller håller på att utveckla, psykisk ohälsa och som har behov av samordnad rehabilitering.

Läs även: 
Uppföljning – vad hände sedan? 

 

Samordningsförbundet Finsam Falun
Petra Palmestål

Payoff.nu
Claes Malmquist
Sven Vikberg