ban_Kunskapsb_big

Välkommen till NNS Kunskapsbank


Arbetsförmåga

Rapporter som rör personer som står långt från arbetsmarknaden och inte ingår i andra rehabiliteringsgrupper. Det kan dock ingå personer med flera rehabiliteringsbehov i projekten.

Ung resurs

Ett stort antal ungdomar har idag sin inkomst via sina föräldrar eller genom försörjningsstöd. Konsekvenserna av längre tids utanförskap från arbete blir att många ungdomar ser försörjning via offentliga medel som ett acceptabelt alternativ till arbete.

Målet är att minska andelen arbetslösa ungdomar i förhållande till övriga vuxna.

 

Samordningsförbundet Lycksele
Lina Lundholm

 

 

Utsikten – Utvärdering

Målgrupp för projektet Utsikten är yngre människor i åldern 18-30 år som står utanför arbetsmarknaden och är aktuella för stödinsatser hos två eller flera myndigheter. Individens möjlighet att på egen hand komma ut på arbetsmarknaden är starkt begränsad p.g.a. den totala sociala situationen.

Läs även:
Samhällsekonomisk utvädering
Slutrapport

 

Samordningsförbundet Skellefteå

United Minds
Anna Berg Jansson
Lars Lindblom

 

SPIRA – Utvecklingstrappan

Projektet riktar sig främst till individer som varit arbetslösa, sjukskrivna eller haft ekonomiskt bistånd i minst 1 år.

Målet är att öka individens möjligheter på arbetsmarknaden genom föreläsningar/lektioner, personlig handledning, praktik med mera. Projektet riktar sig till personer som av olika anledningar har haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Se även utvärdering av projektet

 

 

Samordningsförbundet Skellefteå

Valuens
Ove Grape
Jens Inland

 

Duellen – Samhällsekonomisk utvärdering

Flens kommun är huvudman för projektet Duellen.
Insatsen riktar sig till unga vuxna. Målet för projektet har varit att unga vuxna genom tidig kartläggning ska få rätt insatser som innebär kortare väg till studier och egen försörjning.

Läs även:
Projektrapport Duellen 2007-2009
Presentation

 

Samordningsförbundet RAR Sörmland
Ulla Achtman

Payoff
Claes Malmquist
Sven Vikberg

 

Samverkanshuset

Projektet syftade till att förkorta tiden i utanförskap på arbetsmarknaden. Målgrupperna var personer som var i åldersgruppen 18-29 år och som uppbar ekonomiskt bistånd, introduktionsersättning, aktivitetsstöd/aktivitetsersättning samt ungdomar som fullgjort sin skolplikt, inte fyllt 20 år och inte deltar i utbildning.

Målet var att öka anställningsbarheten, att underlätta och påskynda etablering i arbetslivet, att minska behovet av offentlig försörjning samt att förbättra känslan av egenmakt för de aktuella målgrupperna.

 

Samordningsförbundet i Jämtland

Strömsunds kommun
Karin Holmquist
Elisabet Andersson
Jennie Andersson
Susanne Hoffman
Nancy Kvemo
Inger Eriksson
Jessica Lindholm

 

Förrehabilitering 2011

Förrehabilitering har drivits av Arbetsmarknadsförvaltningen, Trelleborgs kommun och har vänt sig till personer i åldern 25-64 år som stått utanför arbetsmarknaden under en längre period och är i behov av insatser för att långsiktigt kunna finna, få och behålla ett arbete.

Se även utvärderingen som bildserie

 

 

Samordningsförbundet Trelleborg

Tranqvist utvärdering
Joakim Tranqvist

 

 

Sociala företag

Syftet med projektet var att medverka till startande av ”sociala” företag. Företagen har ett starkt inslag av arbetsträning med arbetsuppgifter anpassade för personer som har svårt att få arbete på den vanliga arbetsmarknaden, tex de med funktionshinder eller som är i rehabilitering efter lång sjukskrivning.

 

Praktiksamordningen i Valdemarsvik 2011

Praktiksamordningen är en försöksverksamhet som pågår under två år och har i uppdrag att ta fram och administrera praktikplatser åt Arbetsförmedlingen, Valdemarsviks kommun samt vid behov även till Försäkringskassa.

 

VillMer

Syftet med verksamheten var att ungdomar och vuxna som erhållit försörjningsstöd som motprestation skulle delta i en kompetenshöjande verksamhet. VillMer erbjöd föreläsningar, individuella samtal, orienteringskurser i studier och sociala aktiviteter. VillMer har därutöver klargjort anställningsbarhet och utbildningsmöjligheter. Därefter har det funnits chans till arbetsträning/arbetspraktik.

 

Samordningsförbundet Sydnärke
Christer Thörner
Malin Tengelin

 

Arbetsrehab Borgholm 2018-2011

Projektets mål var att öka livskvalitet, kunskap, kompetens och anställningsbarhet för deltagarna. Att göra gemensamma handlingsplaner för de inskrivna personerna för att identifiera och kartlägga rehabiliteringsbehov. Att erhålla och behålla ett arbete eller påbörja studier. Att effektivisera samverkansmyndigheternas resurser och kompetens.

 

Projekt Från Ris Till Flis – kvalitativ studie

Syftet med denna studie var att undersöka individens erfarenheter av förändring i livskvalitet genom projektet “Ris till flis”. Syftet operationaliserades ner till ett antal frågeställningar som innefattade den psykosociala situationen, ekonomin och möjligheten att kunna förutsäga den närliggande framtiden.

Läs även socioekonomisk utvärdering av projektet

 

Samordningsförbundet i Kramfors

Mittuniversitetet
Catharina Isenberg
Stefan Isenberg

 

Projekt Från Ris Till Flis – socioekonomisk utvärdering

Syftet med projektet var att erbjuda personer som uppbär försörjningsstöd en meningsfull sysselsättning i form av röjning av sly på kommunens mark i kombination med utbildning i hälsa och personlig utveckling. Efter avslutad anställning i projektet är deltagarna berättigade till a-kassa vilket innebär att de deltagare som trots coachning, förbättrad hälsa och ökad anställningsbarhet inte får annan anställning eller väljer att studera, kommer att uppbära ersättning från a-kassa vilket i sin tur reducerar kommunens försörjningsstödskostnader.

Läs även utvärdering av projektet

 

Samordningsförbundet i Kramfors
Thomas Näsholm

payoff.nu
Claes Malmqvist

 

SamCoach – samhälssekonomisk utvärdering

Målgruppen för projektet är personer som är långtidsberoende av samhällets stöd för sin försörjning.
Till SamCoach finns både i Sollefteå och i Ramsele en beredningsgrupp som består av handläggare från de inblandade myndigheterna och är operativt samverkansorgan för ärenden som kräver samverkan mellan två eller flera myndigheter.

 

Samordningsförbundet Sollefteå
Sandra Molund

payoff.nu
Claes Malmquist,
Sven Vikberg

 

Projekt F – Projektutvärdering

Att stödja den långvarigt arbetslöse till återinträde på arbetsmarknaden på ett effektivare sätt genom kompetenshöjning via arbetslivserfarenhet.

 

Finsam Värmland
Nina Simonsson

 

PåGång

PåGång har varit en hälsoinriktad för-rehabilitering för den i arbetsför ålder som har ersättning från någon av våra trygghetssystem och som riskerar att bli passiviserad och isolerad. Målet var att deltagaren skulle känna ökat välbefinnande och ökad upplevd hälsa vilket i sin tur ökar möjligheterna till att kunna tillgodogöra sig en arbetslivsinriktad rehabilitering och en stegförflyttning i riktning mot arbetsmarknaden och egen försörjning.

 

Finsam Värmland
Mia Eriksson

 

Fördjupad utredning

Projektet riktar sig till personer som under lång tid varit aktuella hos någon av de berörda myndigheterna och där insatser inte lett någon vart. Man anser då att det finns goda skäl att misstänka att beslutsunderlaget varit undermåligt och att därför beslutet om och själva insatserna blivit mer eller mindre verkningslösa.
Målet var att göra en grundläggande kartläggning av deltagarens hinder och möjligheter inför en fortsatt planering. Projektet har fr o m 2012 övergått i två nya projekt, Ledstången och Studs.

 

Bjuvs Samordningsförbund
Lars Lindgren