ban_Kunskapsb_big

Välkommen till NNS Kunskapsbank


Samarbete mellan aktörer

Samrbeten mellan två eller flera aktörer inom samordningsförbundens verksamhet.

Samrehab – slutrapport

Målsättningen var att få till en strukturell samverkan baserad på rehabiliteringskompetens, gemensamt val av metoder samt kunskap om samordning.
Målgrupp var personal inom Göteborgs stad, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Västra Götalands Regionen som i sitt arbete kan komma i kontakt med personer i behov av samverkad rehabilitering samt brukare/invånare med utländsk bakgrund eller som har viktig roll i stadens integrationsarbete. 

Läs även:
Statusrapport

 

Samordningsförbundet Göteborg Centrum
Pia Borg
Lena Risfelt
Ann Enesten

 

Att bygga relationer med respekt

Deltagarna i projektet är unga personer som nästan alla har en komplex, diffus och/eller sammansatt problematik. Många har trots sin ringa ålder en överraskande lång tid i utanförskap. Många har aldrig gjort sin entré på arbetsmarknaden. Svag skolunderbyggnad är typiskt för deltagarna. Påfallande många har en psykisk eller psykosocial problematik. Den stora, stora överraskningen i projektet har varit komplexiteten i den problembild deltagarna burit med sig in i projektet och hur omfattande de arbetshinder varit som man upptäckt hos deltagarna.

 

Samordningsförbundet Uppsala län

OFUS
Eva Lundmark
Ingvar Nilsson

 

Ensam är inte stark – om att lyckas i ett samverkansarbete

För huvuddelen av de offentliga organisationernas verksamheter överensstämmer linjeorganisationernas uppdrag, mandat och kompetens med de problem man har att tackla. För en ökande andel människor stämmer det inte. Det förekommer dålig matchning mellan dessa faktorer.
Som en följd av detta ramlar individer mellan stolarna. De får inte det stöd de behöver eller har rätt till, får felaktigt stöd eller får stödet för sent. Det händer också att insatser kring individen inte samordnas och att de rent av motverkar varandra.

 

Samordningsförbundet Uppsala län

OFUS
Eva Lundmark
Ingvar Nilsson

 

Slututvärdering av Projektet SARA

SARA består av ett team på fyra handläggare från de samverkande organisationerna som sitter samlokaliserade i lokaler i Enköping. Teamet arbetar med ett coachande och lösningsfokuserat arbetssätt som gemensam värdegrundsbas i arbetet med deltagarna, vilket antas skapa ett långsiktigt förhållningssätt som gör rehabiliteringsarbetet för individen möjligt och hållbart.
Övergripande mål för projektet är att deltagarna ska återfå eller öka sin arbetsförmåga, få en bättre egenupplevd hälsa, öka sin känsla av sammanhang och delaktighet samt komma ut i arbete, påbörja studier eller starta eget företag.

 

Samordningsförbundet Uppsala län

FAJ
Fredrik Johansson

Noreg AB
Björn-Anders Larsson

 

Utvärdering av Grenverket Södertörn

Projektet har verkat för kunskapsöverföring och metodutveckling i arbetet med unga i utanförskap. Dessutom har Grenverket Södertörn möjliggjort en förstärkning av utbudet av specialiserade och professionella insatser för målgruppen.

Projektet har vänt sig till unga i åldern 16-24 år (i vissa fall 29 år) som står utanför arbetsmarknaden på grund av avbrutna studier eller andra, ibland mycket komplexa, problem.

Läs även rapporten

 

Samordningsförbundet Östra Södertörn

PWC
Henrik Fagerlind
Samir Sandberg
Tobias Bjöörn

 

Drive

Projektet vände sig till unga vuxna i åldern 19-29 år som aldrig haft sjukpenninggrundande inkomst (SGI), förlorat sin SGI eller var utförsäkrade. 

Syftet var att effektivt samverka mellan myndigheterna, undvika onödigt lidande av utanförskap, förhindra att individer snurrar runt mellan olika myndigheter utan att processen gick framåt, urskilja de individer som hade arbetsförmåga vid rätt insats från de som saknade arbetsförmåga, korta biståndstiden.

 

Samordningsförbundet i Kalmar län
Sara Rosén
Carina Herbertsson