ban_Kunskapsb_big

Välkommen till NNS Kunskapsbank


Samarbete mellan aktörer

Samrbeten mellan två eller flera aktörer inom samordningsförbundens verksamhet.

Coachingteamet

Målgruppen är personer som är i behov av samordnande rehabiliteringsinsatser från flera av de samverkande parterna med det primära syftet är att uppnå egen försörjning. 

Prioriterad åldersgrupp är 20-40 år.

 

Södra Dalarna

Payoff.nu
Sonja Tiger

 

 

Den felande länken

Syftet med studien är att få en indikation på om och på vilket sätt förstärkning med sjukgymnast och arbetsterapeut i samverkansteam på vårdcentralen i Lärjedalen påverkar rehabiliteringsarbetet. Studien utgår dels från teamets egna erfarenheter, dels utifrån ett patientperspektiv.

 

Samordningsförbundet Göteborg Nordost

Cotextio Ethnographic
Eva Sennmark

 

 

Ayande – utvärdering

Utvärdering av de samhällsekonomiska effekterna för 25 individer, som deltagit i projektet Ayande - som hade som mål att möta och behandla unga vuxna som saknar fotfäste på arbetsmarknaden och saknar realistiskt fokus på verkligheten.

 

 

Samordningsförbundet Göteborg Väster
Mona Esmailian

payoff.nu
Claes Malmquist
Sven Vikberg

 

 

Projekt C2, 2007-2009

Grupper i Lycksele Kommun som har svårt att etablera sig på den öppna arbetsmarknaden. Speciellt ungdomar har svårt vid etableringen i vuxenlivet/arbetslivet. De har pressats in i en rundgång mellan tider av aktiviteter inom olika sysselsättningsåtgärder och passiv väntan.

Arbetslöshet och utanförskap har effekter på individen, många får dålig självkänsla, saknar eller vågar inte sätta upp framtidsmål, har somatisk och/eller psykisk problematik.

 

Vägen

Utrikes födda i Lycksele som har kontakt med alla aktörer inom samordningsförbundet. De kommer från olika kulturer och känner sig utlämnade utan att förstå vad som som händer eller har hänt. För att dessa ska kunna gå vidare mot egen försörjning har dessa ett behov ett särskilt stöd i form av en stödperson.

 

 

Samordningsförbundet Lycksele

Formea
Stefan Hildingsson
Mikael Hansson

 

Kartläggning av resurser och insatser för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Gruppen personer med neuropsykiatrisk problematik har blivit allt mer synlig i vårt samhälle. Idag finns det redan en del kunskap och insatser men det saknas en tydlig samordning och helhetssyn. Det finns behov av att finna smidigare sätt att samverka från ökad kunskap kring frågorna till insatser som ökar den enskildes möjligheter till att fungera i samhället och få en ökad livskvalitet.

 

Samordningsförbundet Motala-Vadstena
Lena Jansson
Malin Nordlander

 

Utvärdering av de psykosociala teamen i Borensberg, Motala och Vadstena

Närsjukvården i orterna har förstärkts med psykosociala team. Teamen skulle vara en förstärkning till redan befintlig psykosocial kompetens på vårdcentralen och skulle ha en multiprofessionell sammansättning. Verksamheten har nu utvärderats.

 

Samordningsförbundet Motala-Vadstena

Landstinget i Östergötland
Tommy Holmberg
Lisbeth Börelius
Birgit Ledström
Ingrid Andersson
Anniqa Foldemo

 

Utsikten – Slutrapport

Målgrupp för projektet Utsikten är yngre människor i åldern 18-30 år som står utanför arbetsmarknaden och är aktuella för stödinsatser hos två eller flera myndigheter. Individens möjlighet att på egen hand komma ut på arbetsmarknaden är starkt begränsad p.g.a. den totala sociala situationen.

Läs även:
Samhällsekonomisk utvärdering
Utvärdering 

 

 

Kom Med

Målgruppen har varit personer som är arbetslösa och/eller sjukskrivna eller har sjuk-/aktivitetsersättning samt behov av aktiviteter för att öka arbetsförmåga och anställningsbarhet. Ungdomar i åldern 18-30 år skulle prioriteras.

 

Samordningsförbundet Skellefteå
Anneli Edvinsson 
Mats Lindström

 

Samverkan Närsjukvård

Ett samverkansprojekt  om närsjukvården i Skellefteå mellan Landstinget gm Anderstorps HC, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen.

 

 

Samordningsförbundet Skellefteå
Charlotte Eriksson 

 

Trosam

Projektets syfte var att i samverkan skapa ett rehabiliteringsprogram, vilket skulle bestå av en individuell del, gruppverksamhet samt arbetsträning.

Projektets målgrupp var unga, kvinnor, långtidssjukskrivna och/eller långtidsarbetslösa med behov av samordnade insatser. Målet med projektet var att deltagarna skulle återfå sin arbetsförmåga och (åter-) inträda på arbetsmarknaden.

 

Samordningsförbundet RAR Sörmland
Madeleine Söderström

LSG Trosa
Anne Genander
Britta Bergström
Laila Bennet
Georg Hammertjärn

 

Framgångsfaktorer och hinder

Samlade erfarenheter från fyra års arbete med samverkans- och rehabiliteringsprojekt. I slutet av 2009 hade RAR Sörmland finansierat 21 samverkans-/rehabiliteringsprojekt.

 

KV-projektet 2006-2009

Projektets målsättningar är att finna former för en strukturerad myndighetssamverkan och samordnade insatser. De parter som samverkar är Katrineholm och Vingåkers kommuner, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Landstinget.

 

Empower 2007-2009

Projektets övergripande syfte är att möjliggöra en delaktighet i samhället för unga människor som står utanför arbetsmarknaden. Utanförskapet ska genom projektet synliggöras för de samverkande parterna och motverkas med gemensamma resurser.

 

Agera

Genom projektet ska en modell och en metod tas fram för att i samverkan ge arbetslivsinriktad rehabilitering för personer med psykisk ohälsa i Gnesta.

Projektet ska bidra till en fördjupad samverkan och effektivare användning av de gemensamma samhällsresurserna.

 

Duellen 2007-2009

Flens kommun är huvudman för projektet Duellen. Projektets utgångspunkt är att det är DU i Duellen som ansvarar för ditt jobbsökarprojekt/framtidsprojekt. Det är DU som ska möta arbetsgivare, studievägledare, handläggare i vägen mot en egen försörjning.

Läs även samhällsekonomisk utvärderning av Duellen

 

Från upptäckt till beslut – arbetslivsinriktad rehabilitering

Rapporten handlar om urval och urvalsprocesser vid deltagande i arbetslivsinriktade insatser. Utvärderingens huvudfråga var att söka svar på frågan vilka personer som tas ut till olika insatser och hur detta går till.

 

Samordningsförbundet Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp
Bertil Andersson

Högskolan Väst
Lars A Svensson
Birger Söderqvist

 

SARA – Processutvärdering

Utvärdering av projektet som hade som mål att öka arbetsförmågan hos individer med sammansatt problematik. Målgruppen är abetslösa i Enköping och Håby som har behov av utökad samordnad rehabilitering.

 

Samordningsförbundet i Uppsala län 

FAJ Consulting
Fredrik Johansson
Erik Normark

 

ArbetsRehab Hultsfred o Vimmerby 2007-2009

Många personer har av olika skäl varit frånvarande från arbetsmarknaden under lång tid. De kan behöva stöd och hjälp för att klara basala färdigheter för arbetslivet och att mentalt förbereda sig på att börja arbeta.

 

Utvärdering av försöksverksamhet med samverkansgrupper och coacher i Vänersborg och Mellerud

Projektets målgrupper består av ungdomar i yrkesverksam ålder mellan 18-29 och invandrare i åldern 30-40 som är ”relativt nära” arbetsmarknad eller utbildning, men som är i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser från två eller flera myndigheter för att uppnå eller förbättra sin förmåga till förvärvsarbete eller utbildning.

 

Samordningsförbundet Vänersborg Mellerud
Runo Axelsson
Susanna Bihari Axelsson