ban_Kunskapsb_big

Välkommen till NNS Kunskapsbank


Unga vuxna

Insatser för unga vuxna. Ofta rör det personer som har behov av flera rehabiliteringsinsatser.

Traineehandledning Paraplyprojektet

Utvärdering av projektet som vänder sig till unga mellan 16-24 år (i vissa fall för unga vuxna upp till 29 år) som har betydande svårigheter att fullfölja studier, få fäste på arbetsmarknaden, bli självförsörjande och få förutsättningar för att leva ett självständigt liv.

 

Samordningsförbundet Huddinge Botkyrka Botkyrka
Mia Fröling

TJP-Analys och Utveckling
Björn Jansson
Evald Nalin

 

Samordningshandledare

Samordningshandledare i kommunerna Laholm, Hylte, Halmstad, Falkenberg och Varberg. Samordningshandledarna utgör tre team bestående av två personer, en medicinsk kompetens (psykiatri) och en med rehabiliteringskompetens. Tillsammans med individen ska de planera för individens väg närmare arbetsmarknaden och/eller till egen försörjning.

 

Ungdomsvägvisaren

Syftet med projektet var att genom rätt samverkan och coaching stötta målgruppen ungdomar 16-24 år i att hitta en väg till långsiktig självförsörjning och på så sätt öka den enskildes självkänsla.

 

Samordningsförbundet MittSkåne
Lennart Henriksson
Gunilla Kajrup

 

Tierpsmodellen

Målgruppen för projektet var unga vuxna med någon form av psykisk ohälsa och/eller social problematik och som är i behov av nya utökade resurser för att bli självförsörjande.

Läs även utvärdering av projektet

 

Samordningsförbundet i Uppsala  län
Kristina Kouva
Magdalena Al-Masri

 

Växthuset

Projektet vände sig till unga vuxna, i behov av samordnad arbetslivsinriktad rehabilitering, som hamnat i en rundgång av åtgärder hos respektive organisationer och inte förmått vara aktivt arbetssökande. Målet var att stärka deltagarnas process mot anställning.

 

Uppdrag Ungdom

Grunden till projektet är att ungdomsarbetslösheten i Norrköpings kommun under många år har varit hög. Syftet var att analysera brister och möjligheter samt att förbättre samverkan mellan aktörer för att utveckla metoder och insatser som motverkar ungdomsarbetslösheten.

 

Samordningsförbundet Östra Östergötland

Skill
Sofia Österborg Wiklund
Helene Nord

 

Goda resultat och framtidsfokus – Grenverket

Projektet riktar sig till ungdomar som varken arbetar eller studerar. Ett mål är att utveckla nya metoder och myndighetssamarbeten som leder till arbete eller studier som sedan vävs in i ordinarie verksamhet och spridas till andra. Målsättningen är att skapa ökad samordning av insatserna och förebygga att ungdomar faller ur systemen. Dessutom är avsikten att skapa ett ökat utbud av insatser för de unga som har en diffus och/eller komplex problematik.

Läs även utvärdering

 

Grenverket Södertörn – utvärdering

Projektet ska verka för kunskapsöverföring och metodutveckling i arbetet med unga i utanförskap. Dessutom möjliggör Grenverket Södertörn en förstärkning av utbudet av specialiserade och professionella insatser för målgruppen.

Läs även Projektrapporten samt:
Bilaga 1
Bilaga 2

 

Anpassade yrkesutbildningar, Inom projekten Grenverket Södertörn och Grenverket Nynäshamn och Tyresö - Slutrapport

Målgruppen för projektet är ungdomar i åldern 16 – 24 i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje, som varken arbetar eller studerar.

Läs även utvärdering och samhällsekonomisk utvärdering.

 

Samordningsförbundet Östra Södertörn
Pernilla Unell

payoff
Bengt Månström

 

Anpassade yrkesutbildningar, Inom projekten Grenverket Södertörn och Grenverket Nynäshamn och Tyresö - Utvärdering

Grenverket Södertörn respektive Grenverket Nynäshamn och Tyresö bedriver olika typer av insatser som riktar sig till ungdomar i åldrarna 16-24 år och som står utanför arbetsmarknad och studier.
Våren 2010 inledde Samordningsförbundet Östra Södertörn ett samarbete med den kommunala vuxenutbildningen i Haninge i syfte att börja planera för dessa utbildningar.
Denna rapport är resultatet av en utvärdering av dessa kurser.

Läs även slutrapport och samhällsekonomisk utvärdering

 

Samordningsförbundet Östra Södertörn
Pernilla Unell

payoff AB
Bengt Månström

 

 

Anpassade yrkesutbildningar, Inom projekten Grenverket Södertörn och Grenverket Nynäshamn och Tyresö - Samhällsekonomisk utvärdering

Vår utvärdering av insatsen Anpassade yrkesutbildningar som riktar sig till unga vuxna visar att utbildningen är återbetald på samhällsnivå sex månader efter att deltagarna lämnat yrkesutbildningen.
Denna slutsats förutsätter dock att det resultat som redovisas för de deltagare som ingår i denna utvärdering inte kommer att försämras i framtiden.

Läs även slutrapport och utvärdering.

 

Kuggen

Kuggen vänder sig till unga vuxna mellan 18 och 30 år som har ett behov av minst två parter i förbundet. Frivilligt deltagande med en vilja att komma ut i arbete eller studier ses som en viktig grund.

 

Samordningsförbundet i Kramfors

payoff.nu
Claes Malmqvist
Sven Vikberg

 

Del för del, bit för bit – Vägen till arbete & studier

Målgruppen var unga arbetssökande med funktionsnedsättning och som uppbär aktivitetsersättning.
Målet var att ha en arbetsmodell som denna målgrupp och andra grupper som kräver liknande insatser kan arbeta tätt i samverkan. Individen skulle få det utrymme och all den tid den behöver för att rehabilitera sig tillbaka eller in i arbetslivet under tiden som myndigheterna samverkar för att lösa de formella och praktiska problemen.

 

Horisont – socioekonomisk utvärdering

Projektets målgrupp är ungdomar, 18-29 år, utan fullständiga gymnasiebetyg som då står långt ifrån arbetsmarknaden, inom kommunerna Karlstad, Grums, Kristinehamn och Hammarö, vilka ingår i Samspelet.

 

Finsam Värmland

OFUS
Ingvar Nilsson

 

Tjejrutan

En förebyggande satsning för ungdomar iåldrarna 16 – 18 år. För att på bästa sätt genomföra detta skapades en ”idégrupp” där handläggare, behandlare och andra med kunskap om målgruppen ingick. Medlemsorganisationerna i Växjö Samordningsförbund är överens om att vissa ungdomar i åldersgruppen 16 – 18 år riskerar att hamna i bestående utanförskap på grund av begynnande psykisk ohälsa, arbetslöshet och bristande studiemotivation.

 

På väg mot ett självständigt liv?

Denna rapport har fokus på de av Timrå kommuns medborgare som är mellan 16-29 år, befinner sig utanför arbete och skola och är i behov av stöd för att komma vidare till lämplig sysselsättning.
Resultatet visar att många och goda stödinsatser finns men att flera av dessa är villkorade med psykiatrisk diagnos/funktionshinderkod.

 
 

Kraftsamling Unga mellan skolan och arbetslivet

Kartläggning av hur många unga vuxna som befinner sig i utanförskap. Även vilka resurser och forum som finns tillgängliga för målgruppen
Ett förslag på förbättringsområden och arbetssätt inför framtiden i form av en handlingsplan och ett organisationsförslag. 
Det övergripande syftet var att komma fram till hur Härjedalens kommun kan arbeta för att reducera gapet mellan skola och arbetsliv för unga vuxna mellan 20-29 år.